Historiskt Samlarforum

Ett nordiskt forum för diskussioner kring samlande av föremål med historisk anknytning.

Forumet var finalist till Nationalencyklopedins Kunskapspris 2005.

Gå direkt till innehåll

Hur tillverkades mynningsladdare?

Diskussioner kring samlande av skjutvapen.

Hur tillverkades mynningsladdare?

Inläggav daggpil 28 maj 2010 09:17

Hej,

Jag undrar om det finns någon litteratur eller länk till internet sida som beskriver hur tillverkningsprocessen gick till när man på 17-1800 talet tillverkade mynningsladdade vapen?

Främst är jag intresserad av hur tillverkningen gick till på Svenska faktorier såsom Husqvarna, Norrtälje och liknande. Vilka standarder/toleranser hade man att förhålla sig till? Tid att förfärdiga ett gevär/pistol? Hur stor produktionstakten var? etc etc.
Tacksam för allt någon kan dela med sig av i detta ämne.

Mvh/Daggpil
Användarvisningsbild
daggpil
Medlem
Finland
 
Inlägg: 221
Blev medlem: 10 sep 2008 22:35
Ort: Skåne

Re: Hur tillverkades mynningsladdare?

Inläggav Björn Gustafsson 26 jul 2010 15:03

Jag var på Husqvarna fabriksmuseum förra veckan och för den som är teknikintresserad kan jag rekommendera ett besök om ni har vägarna förbi. Utställningen handlar om all deras produktion, främst den modernare tidens hushållsmaskiner, symaskiner, motorcyklar, motorsågar och annat, men även en hel del vapen. Personligen tycker jag jaktvapnen tar för stor andel av den sidan medan ursprunget - de militära vapnen är ganska sparsamt representerade. De har lite information i sin utställning om hur hur rörsmederna tillverkade gevärspipor förr. Tyvärr har jag inte hittat något skriftligt eller på nätet som beskriver processen närmare och hade inte kameran med mig men såvitt jag kan förstå gick det i grova drag till ungefär så här.

Smeden började med en noggrannt utvald "pipplåt" som var uthamrad till ett avlångt stycke. Den veks längs mittlinjen och i vecket lade man in en rundstång vars diameter var mindre än kalibern och plåten smiddes sedan runt stången tills långsidorna överlappade varandra. Sedan upphettades ämnet till nära smältpunkten och skarven hamrades ihop så att materalet välldes samman tills den blev näst intill homogen. När pipan så småningom smitts ut till rätt dimensioner drogs rundstången ut och pipämnet skickades vidare till borrverket. En skicklig rörsmed assisterad av en bra smedhalva sades kunna smida 2 gevärspipor på en dag.

I nästa steg borrades pipan upp till en diameter som var något mindre än den slutliga kalibern. Man slipade utsidan till rätt utseende och diameter och gängade bakändan invändigt för svansskruven. Därefter gick pipan till polering där man finslipade och polerade loppet tills det fått rätt kaliber. Med hjälp av en speciell "ljuslåda" och en jigg kontrollerades att pipa och lopp var helt raka innan den skickades vidare. Svansskruven monterades och piporna provsköts med en extra kraftig laddning och järnkula för att säkerställa att de var tillräckligt hållfasta.

De färdiga piporna skickades ofta iväg till andra hantverkare för slutmontering av det färdiga vapnet. Det verkar ha funnits en mycket tydlig indelning i olika skån och man höll hårt på gränsdragningarna. Alla hade sin specialitet, det fanns stockmakare och olika typer av smeder som tillverkade lås, beslag, laddstakar, bajonetter och annat som behövdes till det färdiga vapnet. Med tanke på tillverkningsprocessen är det ganska lätt att förstå varför äldre pipor och lås ofta togs tillvara och modifierades istället för att nybeställa.
Björn Gustafsson
Medlem
Sweden
 
Inlägg: 14
Blev medlem: 15 dec 2006 19:18
Ort: Halland

Re: Hur tillverkades mynningsladdare?

Inläggav daggpil 05 aug 2010 10:08

Tack så mycket för infon!

Det dröjde så länge innan någon svarade så jag började forska lite på nätet. Förvånansvärt nog finns det inte mycket info att tillgå därute på detta ämne. Det blir ett besök på Huskvarnamuseet snart.

Mvh/Daggpil
Användarvisningsbild
daggpil
Medlem
Finland
 
Inlägg: 221
Blev medlem: 10 sep 2008 22:35
Ort: Skåne


Återgå till Skjutvapen

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: CommonCrawl [Bot] och 1 gäst